Acum ceva timp am făcut un site pentru un client de-al meu. Atunci când am vrut să-l transfer prin FTP pe domeniul clientului, din greșeală am șters câteva fișiere importante. Mi-a luat câteva minute să-mi dau seama de ceea ce făcusem și totul s-a rezolvat. Am avut bineințeles o copie a întregului proiect salvată în altă parte, ceea ce mi-a ușurat munca. De aceea am ales sa vă împărtășesc cât de impotant este să îți creezi copii de siguranță pentru site-ul tău. Este un lucru esențial pentru toți cei care au un site web, fie ei începători sau dezvoltatori profesioniști.

Ce este un “Backup” și de ce ar trebui să il facem?

Un backup site reprezintă o versiune duplicată a unui site web, pe care trebuie să o avem mereu la îndemână atunci când avem un proiect în dezvoltare. Acest duplicat include tema site-ului, cât și celelalte fisiere (cum sunt  pluginurile) și o copie a bazei de date. Întotdeauna este important să aveți copii de rezervă salvate și în altă parte (hard disk extern) încă o dată.

Evitarea atacurilor de către hackeri

atacuri hackeri web site

Există mai multe motive pentru a avea copii de rezervă. Unul din motivele principale ar fi pentru a ne asigura că site-ul nostru nu este atacat de hackeri. Astăzi atacurile hackerilor sunt mult mai devastatoare pe web. Atâta timp cât site-ul tău este online sunt șanse crescute de a fi compromis. De aceea, fii sigur că ai facut un backup site-ului tău pentru a evita riscul unui atac iminent.

Defecțiune a echipamentelor (calculatoare)

Salvarea proiectelor pe alte echipamente (hard disk extern) este o soluție bună atunci cân calculatorul are o problemă tehnică.

Actualizări nereușite ale site-ului

Actualizarile periodice ale  fișierelor sunt o soluție eficientă pentru o securitate sporită a site-ului web, dar nu întotdeauna merg așa cum ne-am planificat. Acesta este motivul pentru care WordPress spune întotdeauna să efectuezi o copie de rezervă înainte de actualizare. Un site web are mai multe fișiere ca de exemplu pluginuri, teme, a căror actualizare greșită poate pune un site offline pentru o perioadă lunga de timp.

Malware si virusi

Virușii cât și alte tipuri de malware pot intra pe un site web prin mai multe căi diferite, chiar și de pe site-uri terțe care par sigure. Virușii pot fi descărcați odată cu o temă sau un plugin. De aceea este bine să ai un backup al site-ului pe care să îl poți repune atunci când site-ul tău pare să se comporte ciudat.

 

Cum faci un Backup site-ului tău WordPress?

Dacă până acum te-am convins de ce este important să faci un backup al site-ului tău, mai jos voi prezenta un ghid pas cu pas, care te va învăța cum să faci o copie de rezervă a unui site web pentru a-l putea repune atunci când  se pierd date.

Backup manual din panoul de control al gazduirii

Această metodă este cea mai simplă. Poți crea o copie de siguranță a întregului site prin cPanel. In funcție de hosting, cPanel poate fi puțin diferit.

Mai puteți citiCum facem un backup pentru conturile de email.

Fisierele site-ului tău le găsești în directorul public_html care se află în rădăcina domeniului.  Poți selecta toate fișierele și le poți arhiva pentru a le descărca mult mai ușor.

Descărcarea unei copii de rezervă este ușoară, apăsând butonul Descarcare din cPanel. Trebuie să selectezi in ce format vrei arhiva zip sau tar. Durata unei copii de rezervă poate dura intre 5-10 minute.

Poți salva fișierele in calculator sau pe un hard disk extern pentru a fi păstrate în siguranță.

Salvarea bazei de date

În afară de copierea de rezervă a fișierelor site-ului, mai poți salva și baza de date prin intermediul phpMyAdmin accesibilă prin intermediul serverului. Pentru mai multe informații legate de cum putem copia baza de date a unui site web poți citi aici.

Metodă alternativă de backup

Există mai multe metode de a salva datele site-ului, cum este exportul din WordPress, utilizand panoul de administrare. Această variantă nu exportă tema, pluginuri ci doar conținutul pe care îl poți muta pe orice altă platformă wordpress.

Backup prin FTP

Poți utiliza si un client FTP cum este FileZilla pentru a putea face o copie de siguranță a fișierelor site-ului web.

Copia de siguranță a site-ului tău nu necesită alocarea unui timp, dar este utilă având în vedere existența amenințărilor din mediul online. Salvează-ți fișierele site-ului cu un backup complet pentru a evita neplăcerile. Urmează pașii de backup din articolul meu pentru a fi liniștit.